A titkos észak-koreai börtöntáborról azt sem lehet tudni, hogy hol van pontosan

Vágólapra másolva!
Új politikai börtöntábor létesült Észak-Koreában, ami annyira szigorúan őrzött titok, hogy elvileg Kaechon városában van, de valójában valószínűleg még csak nem is abban a körzetben van.
Vágólapra másolva!

A 17-es politikai fogolytábornak még a létezése is szigorúan őrzött titok Észak-Koreában, és még arról is hatalmas a ködösítés, hogy ez pontosan hol található. Sokan úgy tudják, Kaechonban van, mások szerint azonban ettől nagyon messze kell keresni. 

A 17-es tábor olyannyira fokozottan őrzött titok, hogy még a rendőrségi dokumentumokban sem szerepel információ a pontos helyéről, de még a környékéről sem. A titkos információkra vonatkozó kormányzati politika szerint a pontos földrajzi részleteket gondosan eltüntetik a jelentésekből. 

Kaechon City North Korea, Kecshon, Észak-Korea,
Kaechon, Észak-Korea
Fotó: Getty Images / North Korean farmers walk along a rail track near Kaechon, S

Egy névtelenséget kérő forrás szerint észak-Korea a 17-es tábor tényleges helyét egy fiktív helynév mögé rejti. A hivatalos dokumentumok szerint ugyanis a 17-es tábor valójában egy komplexum, ami egy központi táborból áll Kaechon M--negyedében és két kisebb táborból K--negyedében. De az M-- és K-- negyedek olyan helyek, amelyekről az észak-koreaiak még csak nem is hallottak. Bár a 17-es tábor állítólag Kaechonban található, lehet, hogy egyáltalán nem is ebben a városban van, sőt lehet, hogy még az ehhez tartozó közigazgatási területtől is nagyon messze van. 

A 17-es táborral kapcsolatos pontos információkat soha nem hozták nyilvánosságra, mivel a tábort irányító Szociális Biztonsági Minisztérium szigorú titoktartási politikát folytat, és minden a táborral kapcsolatos adat minősített információnak számít, ezért soha semmi sem szivároghat ki róla. A táborról a minisztériumban is csak néhány ember tud, az itt dolgozók többsége sohasem hallott róla - ahogy észak-koreai népe sem. Ennek értelmében azt sem tudhatja meg soha senki, hogy kik vannak ide bezárva, kik dolgoznak itt, és hogy mik történnek a falain belül. Annyit azonban mégis sikerült kideríteni, hogy hány rab lehet ide bezárva. Ezt az alábbi táblázat mutatja:

A tábor neve2020 március2021 július2022 június2023 június
17-es tábor21.00020.80041.20044.000

A Koreai Nemzeti Újraegyesítési Intézet 2013-ban jelentést írt az észak-koreai politikai fogolytáborokról, amiben az áll, hogy a 17-es tábort feltehetőleg 1983-ban bezárták. A Daily NK-hoz eljuttatott információk szerint azonban ezt a tábort Kim Dzsongun utasítására ismét megnyitották. Un a hatalomra kerülése után végrehajtott tisztogatások miatt rendelte el a tábor ismételt üzembe helyezését, de annak működése továbbra is szigorúan titkos. Annyi azonban már tudható, hogy a 17-es tábort a Koreai Munkáspárt politikáját bíráló vagy a kormány ellen lázadó politikai foglyok bebörtönzésére használják, többségük életfogytiglani börtönbüntetését tölti itt. 

image

A táborban nemcsak azok laknak, akik kritizálták a pártot vagy annak vezetőjét, vagy az állam által reakciósnak tekintett magatartást tanúsítottak, hanem azok is, akiket vallási aktivistáknak ítéltek, vagy a disszidálni próbáltak, de elkapták őket, továbbá a sikeresen disszidálók rokonai, de olyanok is élnek itt bezárva, akik csak megkérdőjelezték a kormányzat politikáját. Mindezek az emberek bestiális körülmények között kénytelenek itt élni.

A 17-es táborban van a legkeményebb fegyelem a Szociális Biztonsági Minisztérium irányítása alá tartozó börtöntáborok közül. A tábor nem a rabok rehabilitációjára összpontosít, hanem a kínzásra, és hogy elzárják őket a társadalomtól.

Forrás: Daily NK