Újra növekedési pályán a húsipar

Gallicoop Nyers áru hús húsgyár húsüzem csomagoló
csomagoló
Vágólapra másolva!
A néhány éve még csődben lévő hazai húsipar mostanra talpra állt, a cégek fejlesztenek és eredményesen tudnak működni. A válságos évek azonban nem múltak el nyomtalanul, a magyar agrárium nem tud annyi nyersanyagot előállítani, amennyire a gyártóknak szükségük lenne, mostanra pedig ezt az ágazatot is a képzett munkaerő hiánya sújtja – írja a témában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Gyulán ismét stabil alapokon áll a húsipar, a korábbi válságos időket követően immár

profitot és egyre növekvő árbevételt könyvelhet el évről évre a húskombinát

– mondták újságíróknak vállalatvezetők a Magyar Termék Nonprofit Kft. által szervezett bemutatón a Gyulahús üzemében.

Szükség volt a kormány támogatására

Az üzemet 2012-ben felszámolták; helyzetével azonban egyáltalán nem volt egyedül, a 2008-as gazdasági világválságot követő években számos piaci szereplő került bajba, sokan el is véreztek. A Gyulai megmentésére a város létrehozta a Gyulahús Kft.-t, a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásából megvásárolta az üzemet, a berendezéseket, valamint a márkát, majd az új cég keretei között újra felfuttatta a termelést.

Csomagoló a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-ben Fotó: Polyák Attila - Origo

A vállalat 2013-as 27 milliós adózott eredményéhez képest 2017-ben már 274 milliót könyvelhetett el. Daka Zsolt ügyvezető igazgató lapunknak elmondta: bár a 2018-as év végleges adatai nem ismertek, a cég minden bizonnyal túlteljesítette az előző évi profitját. Az igazgató szerint a húskombinát megmentésére létrehozott társaság a kezdetektől nyereségesen működik, megőrizte a munkahelyeket, 320-330 dolgozót foglalkoztat. Az első év 3,8 milliárd forintos árbevételét 2017-re 5,7 milliárdra növelte, az előzetes adatok szerint 2018-at várhatóan hatmilliárd forintot meghaladó forgalommal zárta.

Ez azt jelenti, hogy

a felszámolásból megmentett gyár hat év alatt több mint ötven százalékkal tudta növelni az árbevételét.

Egymástól csábítják át az értékes munkaerőt

A forgalom nagyobb részét adó belföldi értékesítés a piaci átlag fölött nőtt, az export korábbi években stabilan 900 millió forint körüli összegét pedig további húsz százalékkal tudták emelni. A kivitel legnagyobb része Nagy-Britanniába és Csehországba kerül, de egyre többet vesz fel a német piac is.

Mivel Békés megye komoly élelmiszeripari központja az országnak – a Gyulahús mellett itt működik a Gallicoop, itt gyártják a csabai kolbászt, a szarvasi mozzarellát, és a Bonduelle-nek is itt található az üzeme –, Daka Zsolt elmondása szerint ezért arra is bőven akad példa, hogy

az egyre értékesebbé váló munkaerőt egymástól igyekeznek elcsábítani a cégek.

Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelően képzett szakemberek biztosítása – fogalmazott az ügyvezető. A Gyulahús Kft. többek között a képzések támogatásával igyekszik kezelni a helyzetet, de már most látszik, hogy ez egyre nagyobb feladat lesz.

Az iparágban dolgozók közül sokan a nyugdíjaskorhoz közelítenek, az ő munkájukat és szakértelmüket nagyon nehéz pótolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!