Bajba kerülhet a Big Mac, elvesztette az európai védjegyháborút

big mac
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) eltörölte a McDonald's ismert szendvicsének, a Big Macnek az európai védjegyét – írja többek között a CNBC. Ezzel egy hosszú jogi csatározás végére került pont, aminek iróniáját az adja, hogy éppen a McDonald's robbantotta ki.
Vágólapra másolva!

Az ügy évekkel korábbra nyúlik vissza, amikor a McDonald's jogi támadást indított egy ír vállalat ellen. A Supermac nevű, idén már 41 éves cég több mint 100 éttermet üzemeltet Írországban és Észak-Írországban.

Európai terjeszkedési terveiknek azonban alaposan keresztbe tett az amerikai óriás. A McDonald's ugyanis azzal állt az ír cég törekvéseinek útjába, hogy közölte,

a Supermac's név megtévesztő lehet a vásárlók számára, mivel az amerikai cég szerint túlságosan hasonlít a Big Macre.

A nagyvállalat azt is közölte, hogy a Big Mac nemcsak mint étel, hanem mint étteremnév is nemzetközi védettséget élvez.

Elvesztette a Big Mac kapcsán kirobbant európai védjegyvitát a McDonald's Forrás: McDonald's/Facebook

Az EUIPO azonban másképp látta, és verdiktjében megfosztotta az európai védjegyvédelemtől a Big Mac elnevezést.

A hivatal indoklásában többek között azt mondta, a McDonald's az elnevezést a kontinensen nem az európai, uniós jogszabályokkal összhangban használta.

Pat McDonagh, az ír lánc tulajdonosa komoly sikerként értékelte a hivatal döntését. A cége és a McDonald's közötti jogi huzavonát Dávid és Góliát küzdelméhez hasonlította. Egyébként nem a mostani az első eset, hogy egy jóval kisebb vállalat nyer a chicagói székhelyű óriással szemben. 2009-ben egy kis malajziai lánc nyolc év háborúskodás után nyerte meg a csatát, és nevezhette magát McCurrynek.

A mostani ügyhöz hozzátartozik, hogy azonnali hatályú, ugyanakkor fellebbezhető.

A McDonald's szóvivője egyelőre csak szűkszavúan kommentálta a határozatot, és annyit mondott, csalódtak az uniós testület döntésében, mert szerintük a hivatal nem vette figyelembe a Big Mac jelzés Európa-szerte bevett használatának gyakorlatát. Brit sajtóértesülések szerint biztosra vehető, hogy az amerikai vállalat megtámadja a döntést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!